2014. május 23., péntek

szakdoli5

5.1. A lebomló polimerek csoportosítása

            A biopolimerek nyersanyagbázisuk és az előállítás módja alapján csoportosíthatóak:
·         természetes polimerek
o   poliszacharid alapúak
§  keményítő
§  cellulóz
o   fehérje alapúak
§  állati – kollagén, zselatin, kazein, keratin
§  növényi – buzaglutén, kukoricazein, szójafehérje

·         fermentációval előállított monomerek polimerjei
o   poliaktátok (politejsav, PLA)
o   Poli(hidroxi-alkanoátok) PHA

·         szintetikus polimerek
o   poli(észter-amid)
o   poli(észter-uretán)
o   poliglikolsav
o   polilaktidok

·         természetes és szintetikus komponensekből álló polimerek
o   keményítő/PVAL
o   keményítő/politejsav



Alapfogalmak:
·         Természetes polimerek: A természetben polimerként megtalálható, eredeti formájában vagy módosítást követően kerül felhasználásra.
keményítő, cellulóz, selyem, gyapjú
·          Természetes alapú polimerek: Az előállításhoz felhasznált alapanyag (monomer) természetes, megújuló forrásból származik, de a polimerizáció ipari körülmények között zajlik, akár kémiai, akár biológiai úton.
politejsav,  poli(hidroxi-butirát)
·         Biodegradálható, komposztálható polimerek: Megfelelő, enyhe  körülmények között, meghatározott, rövid idő alatt kismolekulasúlyú vegyületekre bomlik; lehet akár szintetikus, akár természetes polimer. A komposztálhatóság feltétele, hogy a keletkező termékek nem lehetnek toxikusak, vagy bármilyen formában károsak  a környezetre.
politejsav, keményítő, polikaprolakton
6. ábra A természetes, természetes alapú és a lebontható anyagok halmazai

5.1.1. Természetes polimerek

A természetes polimerek közös tulajdonsága az, hogy a természetben vagy a mezőgazdálkodási tevékenységek során újratermelődő növényi és állati eredetű anyagok átalakításával nyerhetőek.
            A keménytő alapú műanyagok a biopolimerek legnépesebb csoportját alkotják: a lebomló anyagok piacának 85-90%-át teszik ki. A keményítőkülönböző gabonafélék magjaiból, burgonyából, illetve kukoricából nagy mennyiségben, olcsón állítható elő, ugyanakkor polimerjei könnyen és gyorsan lebomlanak.
            Biológiailag lebomló polimerek gyártásához a keményítőt természetes állapotában, kis mértékben módosítva vagy más biopolimerrel, gyakran szintetikus biodegradálódó makromolekulákkal társítva használják fel. A módosítás, társítás célja:
·         megfelelő mechanikai, filmképző és záró tulajdonságok kialakítása,
·         a termoplasztikus feldolgozhatóság biztosítása
·         vízérzékenységének csökkentése, az anyagi hidrofil jellegének megszüntetése.

A keményítő alapú, lebomló polimerek többféle formában alkalmazhatóak csomagolási célokra:

·         hálók,
·         mozgáscsillapító anyagok,
·         koextrudált és extrudált fóliák,
·         hőformázott vagy fröccsöntött félmerev falú csomagoló eszközök.
A biopolimer fóliák mechanikai tulajdonságai megközelítik a kissűrűségű polietilénét, gáz- és aromazárásuk kedvezőbb, azonban lényegesen nagyobb a vízgőzáteresztésük. A fóliák transzparensek vagy anyagukban színezhetők, felületük nyomtatható.
Konfekcionálással zacskók, tasakok készíthetők, elsősorban élelmiszerek csomagolására. Fóliafúváskor a feldolgozás hőmérséklete alacsonyabb (120-140°C), mint a hagyományos polimerek esetében, ezért a már üzemelő berendezések átállítható keményítő bázisú biopolimerek gyártására.
A keményítő alapú polimerek másik jellegzetes felhasználási területe a fröccsöntés. Egyes alapanyagok a hagyományos berendezéseken is feldolgozhatóak alacsony, 180°C és 190°C közötti hőmérsékleten. Az előállított csomagolóeszközök megjelenése, jellemzői hasonlóak a polipropilénéhez, alkalmazási körükbe a készételek csomagolására használt tálcák, illetve dobozok tartoznak.
A keményítő alapú hálók zöldség és gyümölcs fogyasztói csomagolásra alkalmasak. Előnyük a termékből származó hulladékkal együtt kezelhető.
A cellulóz alapú polimereknek hagyományos szerepük van a csomagolástechnikában. A viszkóz fólia vagy a cellulóz-acetát fólia leginkább jó gázzáró tulajdonságának köszönhetően a jövőben is fontos csomagolóanyag marad. Ugyan a cellulóz kémiai módosítása csökkenti a lebonthatóságot, de ezek az anyagok azért még biológiailag lebonthatónak tekinthetők. Ha cellulóz alapú biodegradábilis anyagokról beszélünk, akkor végső soron akár a papír is ebbe a csoportba sorolható.
Fehérje alapú polimereket szintén régóta alkalmaznak csomagolási célra. Az ehető műbelek, a kolbászfélék kollagén bevonata a biológiai lebontás legkézenfekvőbb megoldása, hiszen a termékkel együtt az emberi táplálkozás során történik. A fehérje alapú biopolimereknek azonban nem csak az ehető csomagolások terén van jövőjük: a növényi és állati fehérjék mind módosítás nélkül, mind pedig módosított formában felhasználhatóak a csomagolások gyártásához. Jelenleg az élelmiszeripar az állati fehérje alapú csomagolószereket alkalmazza és kizárólag fólia, bevonat illetve műbél formájában. Félmerev és merev falú csomagolások inkább növényi eredetű fehérjékből készíthetőek.
Magyarországon a Biopack 2001 Kft búzalisztből (glutén) poharak, tálcák, tányérok és dobozok kísérleti gyártását és tesztelését kezdte meg, elsősorban a gyorséttermeket célozta meg piacként. A termékek inkább a habosított polisztirolból készült csomagolóeszközök kiváltására alkalmasak, előállítási költségük – az előzetes számítások szerint – kedvezőbb lesz a hagyományos polimer csomagolószereknél.

5.1.2. Fermentációval előállított monomerek polimerjei


            A poliaktátok (politejsav, PLA) tejsav polimerizációjával előállított biopolimerek. A tejsav aszimmetrikus szénatomot tartalmazó vegyület, így két sztereoizomerrel rendelkezik. A sztereoizomerek aránya és eloszlása jelentős mértékben befolyásolja a képződő polimerek tulajdonságait.


7. ábra A politejsav kémiai szerkezete
            A tejsav a tejfeldolgozás melléktermékeként vagy különböző mezőgazdasági eredetű hulladékokból fermentációval nyerhető ki.
           
A biopolimerek állatorvosi lova a politejsav:
·         Monomerét biológiai úton állítják elő
·         Kémiai úton polimerizálják
·         Természetes alapú polimer
·         Biodegradálható
·         Komposztálható
·          Biokompatibilis
·          Kristályos, de amorf
·         Olcsó, de nem elég olcsó
·         Jelenleg a legnépszerűbb


            A polilaktát polikondenzációs reakcióval állítható elő, azonban ez a polikondenzáció reverzibilis, így a polimer a feldolgozás során nagyfokú degradációt szenvedhet. Ahhoz, hogy a politejsav – hosszabb ideig tartó alkalmazás során, víz vagy magas relatív légnedvesség hatására bekövetkező – hidrolitikus degradációja megakadályozható legyen, a gyakorlatban többféle előállítási módszer alkalmazható:
·         a polikondenzációt difunkciós vegyületek jelenlétében végzik és az így kapott úgynevezett telechelikus politejsavat szintén kétfunkciós kapcsoló ágensek segítségével nagy molekulatömegű poli (tejsav-uretán) típusú polimerré alakítják.
·         hagyományos polikondenzáció, amit depolimerizálás követ, majd a keletkező tejsav dimerből gyűrűfelnyitásos polimerizáció során nyerhető a nagy molekulatömegű termék.
·         speciális körülmények között végrehajtott polikondenzációs reakció

Kálcium (Ca) alapú semlegesített fermentáció
Hátrányai
·         Dráguló alapanyagok
mész, kénsav
·          Melléktermék
CaSO
4

Tisztítás
·          Aktív szén, ioncsere
·          Észterezés
·         Kristályosítás
·         Vákuumdesztilláció
·        

8. ábra A fermentáció folyamata
Extrakció

A politejsav elsősorban egy- vagy többrétegű, esetleg biorientált fóliák, illetve hőformázott félmerev csomagolóeszközök (pohár, flakon) gyártására alkalmas, de ígéretes területnek látszik a papír vagy karton bevonása polilaktáttal is. A biopolimer ára amit főképp a tejsav monomer előállítási költsége szab meg – ma meglehetősen magas, így az ipari méretekben történő gyártás még nem gazdaságos. A tejsav alapú termékek éves forgalma világviszonylatban hozzávetőleg 3ezer tonna.
A polilaktát fólia rugalmas, mechanikai tulajdonságai jók és szilárdsági jellemzői kopolimerizációval tovább javíthatóak. A csomagolóanyag optikai tulajdonságai függenek a polimerizáció körülményeitől, az anyag kristályosságától, de a fólia jellemzően transzparens.
A politejsav fólia oxigénzárása jó, míg a széndioxidot kis mértékben átereszti. Nem túl hosszú tárolási időt feltételezve a vízgőzzárása is kielégítő. Előkezelés nélkül is jól nyomtatható. A polimerizációt követő módosításokkal fokozható a stabilitása, a flexibilitása és javíthatóak a záró tulajdonságai. A tejsav alapú műanyagok biológiai úton könnyen lebomlanak és az eljárások többségében hagyományos feldolgozó berendezések alkalmazhatóak.
A poli(hidroxi-alkanoát)-ok (PHA) a biológiailag lebomló műanyagok közül talán a legígéretesebbek, ugyanakkor ma még a legmagasabb az előállítási költségük. A poli(hidroxi-alkanoát)-ok hidroxi-valerát és hidroxi-butirát monomerekből fölépülő, optikailag aktív poliészterek. Mindkét monomer homopolimerjét előállítják a természetben különböző baktériumok a növényi sejtekben, ahol energia- és széntartalék szerepét töltik be. Ipari előállításuk az ICI nevéhez fűződik, a vegyipari vállalat az Alcaligenes eutcophus baktérium segítségével, poliszacharidok fermentálása útján állította elő a hidroxi-butirát és a hidroxi-valerát kopolimerjét. Az új biológiailag lebomló anyag Biopol márkanéven került forgalomba.
9. ábra A poli(hidroxi-alkánoát) kémiai szerkezete

A poli(hidroxí-alkanoát)-ok – hidrofób jellegüknek köszönhetően – a nedvességnek ellenállnak, azonban gázzáró képességük gyenge. A már kereskedelmi forgalomba került PHA-ok termoplasztikusak, tulajdonságaikban leginkább az izotaktikus polipropilénre emlékeztetnek. A biopolimerek hagyományos berendezéseken feldolgozhatók. Szélesebb körű alkalmazásuk elsősorban az előállítási költségek függvénye, ha ezt sikerül leszorítani, inkább akkor tág határok nyílnak meg a PHA csomagolószerek előtt. Jelenleg inkább bevonóanyagként használják, például karton poharak (italokhoz, jégkrémekhez) vízállóságának fokozására. A kozmetikai iparban samponos flakonok készültek kisérleti jelleggel a poli(hidroxi-alkanoát)-ból, kizárólag exkluzív termékekhez.









5.1.3. Szintetikus polimerek

            A főláncban csak szén-szén  kötést tartalmazó szintetikus, nagy molekulatömegű polimerek (például PE, PP, PS) gyakorlatilag rezisztensek a mikroorganizmusokkal szemben. Azonban az olyan heteroláncú polimerekkel, melyek a főláncban oxigént, nitrogént tartalmaznak (PET, PA), ha lassan is, de biológiailag lebonthatók. A lebomlás mértékét meghatározza:
·         a molekulatömeg
kis > nagy
·         a morfológia
amorf > kristályos
·         a láncon belüli kötés típusa
észter > éter > amid > uretán
·         az anyag hidrofil jellege
hidrofil > hidrofób

            A szintetikus biodegradábilis polimerek előállításának alapja az, hogy a főláncba labilis kötések (észter-, amid-) beépítésével a szintetikus polimer könnyen lebomlóvá és komposztálhatóvá tehető. Az előállított polimerek termoplasztikusak, feldolgozhatóak extrudálással, fóliafúvással, hőformázással.
            A poli(éeszter-amid) kaprolaktám, adipinsav és butándiol bázison készül. Komposztáláskor biológiai lebomlása nedvesség, bizonyos baktériumok és gombák jelenlétében tökéletes, a teljes lebomlás hozzávetőleg 70 nap alatt következik be.


10. ábra A poli(észter-amid) kémiai szerkezete
            A biopolimerek a kissűrűségű polietilénhez hasonló tulajdonságai vannak, sőt szakítószilárdsága és nyúlása kedvezőbb. Elsősorban fóliák gyártására (például mezőgazdasági) ajánlják, de palackok, flakonok és dobozok is készíthetőek belőle, hiszen a polimer hőformázható, hegeszthető és egyes típusai fröccsenthetőek. Bevonóanyagként és laminátumok összetevőjeként (például papírral társítva) is alkalmazható. Kísérletek folynak további szintetikus biodegradálható polimerek ipari előállítására is, ezek közül kiemelhetőek:
·         a polilaktidok, amelyik közül a 95% L-laktidból és 5% ɛ-kaprolaktonból álló kopolimer tulajdonságai a polisztiroléhoz hasonlóak.
·         egyes poli(α-hidroxi-savak), például a poliglikolsav (PGA)





5.1.4. Természetes és szintetikus komponensekből álló polimerek


            A kombinált anyagú, lebomló csomagolószerek egyik jellegzetes példája, amikor keményítő alapú, hőformázott tálcákat, illetve poharakat politejsav bevonattal látnak el. A biológiailag lebontható tálcákat elsősorban húsok és készételek csomagolására alkalmazzák a kombinált anyag -40°C és +220°C közötti hőmérséklettűrése lehetővé teszi a termék gyorsfagyasztását, illetve sütését.
            Jelenleg a komposztálható biopolimerek lényegesen drágábbak a hagyományos polimereknél, de ezt az árkülönbözetet – ahol szelektív gyűjtésük már megoldott – viszonylagossá teszi a hulladékkezelés költsége. A társadalmi megítélés, valamint a termelő kapacitások bővülése minden bizonnyal rövid időn belül javítani fogja a biodegradábilis polimerek esélyeit. A biológiailag lebomló anyagokban páratlan innovációs lehetőség rejlik, amit éppen a csomagolóipar fordíthat a saját és a környezet hasznára. Azonban csak ott és azokkal az anyagokkal érhető el siker, ahol a lebonthatóság mellé megtalálják a megfelelő funkciót, ahogy ez a biohulladék gyűjtőzsákok esetében is megtörtént.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése